adres zulzeke4 sterren fietsvriendelijk

"gastenboek 't Nophof"

facebook

In 't Nophof zit je middenin de hemelhoge toppen van de Vlaamse Ardennen waar wij heuvels bergen heten. Internationaal bekende reuzen zijn het: Koppenberg, Paterberg, Oude Kwaremont, Kluisberg, Hotond, Kruisberg, Trieu, ... . Natuurlijk met obligate fietsroutes als: Ronde Van Vlaanderen route, Eddy Merckx route, ... .


Fietsen een must?
Natuurlijk! Wie de Ventoux wil beklimmen kan hier alvast oefenen op deze reuzen. Of 'deed' je al de Ventoux? Kom hier dan maar eens naar boven spurten op zo een reus! Niet éénmaal maar zes maal na elkaar of waarom niet zeven maal!

 

Op de 'Hotond' - met zijn 150 m het hoogste punt van de Vlaamse Ardennen - amper één km van 't Nophof, tref je de stenen windmolen ‘Ten Hotond’. Die dateert uit het einde van de 18e eeuw. Momenteel is dit merkpunt ingericht als ideale uitkijkpost met een oriëntatietafel en met vergezichten over de ganse Vlaamse Ardennen en de 'Pays des Collines'. Uitermate geschikte 'stop' om de verkenning van de streek te beginnen.

 

Rond de kerk van Kwaremont, 3 km verderop, pronken een aantal kunstgalerijen van diverse pluimage: galerij Theaxus, galerij en kunsthandel Malpertuis, Galeries Beukenhof.


Vlakbij is er Ronse. Nu een minzaam ‘taalfaciliteiten’-stadje maar in het interbellum een bloeiende textielstad. Getuigen van dit verleden zijn de talrijke statige patriciërshuizen van de vroegere textielbaronnen. Mooie panden in Art Deco of Art Nouveau stijl lieten ze ons na. En anderzijds zijn er natuurlijk ook de nog veel talrijker eenvoudige werkmanshuisjes.


Kijk je verder, dan zie je net over de taalgrens de bekende 'Mont Saint-Aubert'.

 

Weer op de fiets om de heroïek van de 'Flandriens' te imiteren? Overstijg jezelf en opteer voor één of meerdere van de vele streekeigen klassiekers. Je vindt in de nabije omgeving het parcours van 'Omloop het Nieuwsblad', 'Nokere koerse', 'Omloop Passage Fitness', 'E3-prijs Harelbeke'. Of een deel van de '3-daagse De Panne-Koksijde'. Natuurlijk ook 'De Ronde van Vlaanderen'! En niet te vergeten: 'Peter Van Petegem Classic' en 'Ename Classic'.


Wijk je uit naar het oosten? Dan tref je voorbij Mater, Zegelsem en Brakel de legendarische 'Muur van Geraardsbergen'. De befaamde Mattentaarten moet je zeker proeven om de verbruikte calorieën weer aan te vullen!

 

Maar liever minder calorieverbruik en eerder bergaf dan bergop? Haast je dan naar de vlaklopende geasfalteerde fietsroute - op een oude spoorwegbedding - tussen Kluisbergen en Oudenaarde.


Of opteer voor de rustig kabbelende fietsroute langs de oever van de Schelde. Die leidt je oostwaarts tot in het centrum van Oudenaarde, de beroemde Oost-Vlaamse stad met een boeiend verleden, op zowat 10 km van 't Nophof.

Ooit ontfermde Keizer Karel zich in die fiere stad over een weversdochter - of was het omgekeerd? - en hij kon zo onze Margaretha van Parma adopteren. Befaamde stad ook om haar bloeiende wandtapijten-nijverheid tussen de 15e en 18e eeuw. Een uitermate rijke handelsstad toen. Belangrijke getuige daarvan is het indrukwekkende stadhuis, het mooiste voorbeeld van de Brabantse laatgotiek in ons land. In dat prachtig gotisch stadhuis bewonder je die fameuse Oudenaardse tapijten met hun wereldverspreide en -befaamde 'verdure d'Audenaerde'. Bovendien mag Oudenaarde pronken met om en bij de honderd geklasseerde monumenten. Een ware monumentenstad dus met relieken die stuk voor stuk getuigen van de welstand van weleer.

Als tussendoortje - maar een must voor elke fietsfanaat -: het Oudenaards 'Centrum Ronde Van Vlaanderen'.

 

De Oudenaardse prehistorie beleef je meer dan intens in de abdij van Ename. Wil je nog meer devotie? De voettocht in mei naar deelgemeente Kerselare is haast even wereldberoemd als die naar Halle of Scherpenheuvel, maar iets minder ver dan Compostella.

Of fiets eens stroomopwaarts langs de Schelde naar de industriële archeologie van het pompstation in Bossuit.

Stal nu maar je fiets en ontdek de diverse wandelroutes rondom 't Nophof. Je ontmoet op elk van je tochten gegarandeerd telkens ook rustige stappende wandelaars, jong en oud.
Zitbanken om even te verpozen en de schitterende panorama's te bewonderen, vind je op diverse locaties.
Natuur is hier stilte en rust, met bossen, kronkelwegen, weiden, velden en de eenvoud van het landschap in weidse vergezichten. Stuk voor stuk enig mooie schilderijen met een uniek kleurenpalet in elk seizoen.

Moe van fietsen of wandelen?
Een groepsritje per Vespa is te organiseren of een wandeling te paard. Of waarom geen koetsentocht of een ritje in een 2 PK-tje. Of een balletje slaan op het golfterrein van Elsegem. En ook per motor kan men de streek ontdekken

 

Culinair

De streek van wereldvermaarde bieren is het hier, met toppers als Roman, Liefmans en Adriaan Brouwer. En net over de taalgrens kan je het befaamde Bush-bier gaan proeven in Pipaix.

Binnen een straal van 10 km vind je alle types van restaurants, tavernes, brasseries en kan je proeven van een lekkere, authentieke keuken. Een restaurantgids ligt ter plaatse.

Liever in ‘’t Nophof' nagenieten?
Je kan er zelf kokkerellen. Of we regelen een traiteur op aanvraag. Of zelfs een themakok aan huis (op voorhand te bespreken).
Of liever uit het vuistje bij het kampvuur? Dat kan ook.
Een zomerse BBQ organiseren? Geen nood. Er is een bakplaats in de tuin en vlakbij vind je voldoende provisie in plaatselijke winkels of superettes. Je kunt alles ook vooraf laten bestellen (mits opleg).

Wandel-, fiets- auto- en motorroutes
(alle brochures/plannetjes liggen ter plaatse)

Locale bezienswaardigheden:

zulzeke

zulzeke

uitkijktoren

malpertuis

oude kwaremont

zulzeke

oudenaarde stadhuis

fietsen zulzeke

zulzeke

zulzeke

zulzeke

paterberg

zulzeke

vlaamse ardennenroute

paterberg